11 Şubat 2011 Cuma

Zeytinyağının içinde ne var?


Günlük beslenme diyetinize zeytinyağını eklemek neden iyi bir fikirdir? Tıbbi araştırmalar bugüne kadar besin değerinin 3 temel alanına odaklanmaktadır.
·         Zeytinyağı ağırlıklı olarak tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Doymamış yağ asitleri, kötü kolestrolü (LDL) azaltan ve iyi kolestrolü (HDL) arttıran daha sağlıklı yağ tipidir.
·         Özellikle yüksek kalitede natürel sızma zeytinyağı, polifenoller, vitamin E ve K, klorofil ve karotenoidler gibi antioksidanlar yönünden zengindir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve vücudun serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasında anahtar rolü oynarlar.
·         Zeytinyağı, doğal bir ibuprofen benzeri madde olan oleocanthal gibi ateş düşürücü özellikli maddeler içerir.
Yine de tüm zeytinyağlarının aynı olmadığının altı çizilmelidir. Natürel sızma zeytinyağları, özellikle soğuk sıkım olanlar, zeytinyağının sağlık faydalarını en yüksek düzeyde korumaktadır, çünkü bu yağlar en az işlem görmüş olan yağlardır. Doğal zeytin meyve suyu (natural olive juice) olarak tanımlanabilirler. Yüksek ısı veya kimyasallar gibi negatif etkenlere maruz kalmadıklarından ile kimyasal yapı bozulmamıştır ve natürel sızma zeytinyağları, yukarıda sayılan sağlık bileşenlerini en yüksek düzeyde korur. Natürel sızma yağlar arasında da, sağlık bileşenleri, zeytinin sıkılma aşaması, ne tür ve ne olgunlukta zeytin kullanıldığı, ne zaman hasat edildiği, yağın nasıl depolandığı gibi faktörlerden etkilenir.
ÇEVİREN: Bahar ÇELİK TAPKAÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...