16 Ekim 2011 Pazar

Nar ekşisi/ Nar pekmezi

Bir önceki gönderimde yazmıştım hatırlarsınız narların olmasını bekliyorum diye. İşte o zaman geldi. Bahçemdeki benim boyumu az geçkin 3 nar ağacı dallarının taşıyamayacağı ağırlıkta narlarını olgunlaştırdı. Şimdilik 3 kasa topladık, devamı da geliyor.

Haliyle geçen seneki ilk girişimimden sonra bu sene nar pekmezi yapmak için en uygun düzeneği kurmaya çalışıyorum.

Öğrendim ki, nar ekşisi ile nar pekmezi arasında bir fark yokmuş. Tatlı nardan yapılanlar nar pekmezi, ekşi nardan yapılanlar nar ekşisi oluyormuş. Tabii bahçeden toplanıp hazırlanan nar ekşisinin piyasada satılan nar ekşili soslar ile fazlaca bir alakası yok.

Nar ekşisi/ pekmezi yapmak aslında çok kolay. Yine de nar ayıklamaktan hoşlanmıyorsanız bu işe girmeyin derim. Geçen sene bir portakal sıkacağında nar suyunu sıkmıştık, ancak narın içindeki zar hazırlanan ekşiye aşırı buruk bir tat veriyor. Bu sene kolaya kaçmadık, tek tek ayıklıyoruz narları.

Miktarlar gerçekten çok çok az 8-10 nardan 250 ml nar pekmezi elde ediliyor, işin zahmeti de burada gösteriyor kendini zaten.

Narlar tek tek ayıklanıyor, çekirdekleri zedelenmeden sıkılıyor. Elde edilen nar suyu sırlı toprak bir kaba* alınıyor. Bu kabın tercihen geniş bir tepsi olması iyi olur ki, buharlaşma hızlı olsun. Bende henüz olmadığı için güvecimi kullanıyorum bu iş için. Son olarak nar suyu kaynatmadan kısık ateşte buharlaştırılıyor. Elde koyu pekmez kıvamlı karışım kalana kadar saatlerce pişiyor. Nar suyunu kaynatmamak çok önemli, zira içindeki vitaminleri korusun istiyoruz. Aynı husus üzüm pekmezi için de geçerli. Porselen bir tabağa damlattığınızda akmıyorsa kıvam almış demektir, reçel kıvamı gibi yani.

Bakalım bu 3 kasa nardan ne kadar nar pekmezi elde edeceğiz? Heyecanla çalışıyoruz.

*Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactivekapların kullanılmaması gerekiyor.  Demir ve aluminyum kaplar bu kategoriye giriyor ve içlerinde pişen yiyeceklerin tadını bozuyorlar. O yüzden bu tür asitli yiyecekleri non-reactive gruba giren çelik, cam ve sırlı toprak kaplarda pişirmekte yarar var.

Görsel: http://www.yediiklim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...